Reparera sprickor i marmor

Marmor är ett material som många har i sitt hem. Det kan vara ett vackert marmorgolv, bord, bänkskiva i köket. Under en tids användning kan det uppstå skador som sprickor, repor eller ett hål i marmorn. Nedan finns en beskrivning man kan följa för att reparera dessa själv med hjälp av ett epoxylim.

marmor

Gör så här:

  1. Rengör hela marmorytan med aceton. Det område som ska lagas ska vara extra rent.
  2. För att få rätt färg på epoxylimmet kan man blanda det med marmorpulver eller bets. Blandningen ska ha en liknande färg som den bit marmor som ska lagas så att det ser snyggt och enhetligt ut. Det går bra att lägga till mer färg i efterhand om det inte riktigt blir som du tänkt.
  3. När du blandat färdigt rätt färg fyller man i hålet eller sprickan med det. Ha verktyg som en liten spackelspade eller borste till hjälp så att hålet verkligen täcks. Sedan måste limmet torka tills det är helt torrt och ser ut som en gel.
  4. När det torkat är det dags för att ta bort det överflödiga som eventuellt hamnat runtomkring. Det kan man försiktigt skrapa bort med ett rakblad. Var väldigt noga med att inte repa marmorn med rakbladet.
  5. Efter att det är borttaget ska man låta den släta ytan och limmet vila i minst 24 timmar. På det sättet blir epoxylimmet härdat.
  6. För att få det riktigt slätt och fint behöver man slipa det område man lagat. Det gör man med ett fint sandpapper, t ex sandpapper 120. Åter igen behöver man vara mycket noggrann med att inte repa marmorn runt omkring.
  7. Gör gärna en andra slipning med ett lite grövre sandpapper, t ex sandpapper 320 så att området blir ännu finare och jämnare.
  8. För att få ett perfekt resultat kan man även köra en slipning med sandpapper 1000.
  9. När lagning, torkning och slipning är klar torka återigen av marmorn med en fuktig trasa. Den kommer då se blank och hel ut!

PS.

Som vanligt vill vi vi påminna om att du ska kontakta oss för flyttstädning! ;)

DS.